Paszkany dezvăluie lucrurile incredibile

396982-1409-paskanyPaszkany dezvăluie lucrurile incredibile care s-au petrecut în vestiarul clujenilor după meciul de la Vaslui. Acesta minimalizează influența lui Cadu, vorbește despre fanii lui ”U” și ai lui CFR, dar și despre viitorul echipei sale.

Ultimele evenimente de la CFR Cluj, care au culminat cu înlăturarea după numai patru etape a tehnicianului Mircea Rednic, au ridicat multe semne de întrebare în rîndul suporterilor ”vișiniilor”. S-a vorbit mult despre influența lui Cadu în vestiarul clujenilor, dar și despre diminuarea investițiilor la echipă. Într-un dialog cu Zoli Cantor, fotograful oficial al clubului și co-autor al volumelor ”Centenarul unui vis” și ”Vestiarul campionilor”, Paszkany le răspunde contestatarilor. Omul de afaceri clujean încearcă să clarifice scandalul Rednic – Cadu, vorbește cu respect despre fanii lui ”U” și dezvăluie care a fost singurul moment în care căpitanul i-a cerut să schimbe un antrenor.

 

Arpad Paszkany: ”Suporterii adevărați sînt aceia care sunt în tribună cînd echipa e pe teren!”       

După ce am avut discuții dure cu mulți ”suporteri” CFR-iști care au ajuns în situația de a numi CFR-ul FC Arpi, mi-am permis să-i cer părerea și celui vizat, adică lui Arpad Paszkany. Desigur, i-am prezentat și multe păreri de suporteri, pro, dar mai ales contra…și iată părerile lui:

”Toată stima pentru adevărații suporteri CFR-iști, în special pentru cei care vin pe stadion și nu susțin echipa mai mult din fața micilor ecrane. Din punctul meu de vedere este mai importantă calitatea decât cantitatea! Nu mă interesează comentariile acelor persoane care habar n-au despre problemele adevărate ale CFR-ului, dar comentează după ce văd sau aud în presă! În legătură cu situația financiară, adevărul este următorul: în perioada ianuarie-aprilie 2013, firma KPMG a auditat Clubul și Fundația pentru perioada 2003-2013, pentru a putea atrage un investitor cu ajutorul căruia să putem urca mai sus în performanță. Balanța comercială pe această perioadă spune că, eu personal și firmele pe care le conduc au făcut plăți în valoare de 83 de milioane de euro, la această sumă adăugîndu-se susținerea din partea grupului Energobit de 5,3 milioane de euro, plus un credit de 3,7 milioane de euro garantat prin bunuri personale! După un total de 92 de milioane de euro pierderi operative, în perioada 2010-2013, deci pe ultimii patru ani, clubul a înregistrat un profit de 1,7 milioane de euro, bani care au rămas în club. În toată această perioadă, clubul a avut încasări de 92 de milioane de euro, bani cu care s-a suținut activitatea clubului în acești 13 ani, împreună cu banii introduși de noi în club! S-au făcut și transferuri greșite la început (Ogbona, Sandberg, Hirschfeld, Dorsin), dar după ce am cîștigat experiență au urmat și destule mutări profitabile (Pereira, Traore, Renan și alții). Și, în tot acest timp, s-au obținut și 8 trofee și trei participări în Champions League! Deci aceștia sunt banii pe care i-a cîștigat Arpi din fotbal, de fapt imense satisfacții sufletești…problema este că, în următorii 10 ani, e greu de crezut că o să pot sau o să mai vreau să înregistrez asemenea pierderi prin fotbal, deorece nu cred că economia europeană este de așa natură ca să-mi permită asta sau să-mi permită să mai construiesc 12 centre comerciale sau supermarketuri.

Și ca să răspund celor pentru care un nou titlu este o himeră sau o amăgire, ar trebui să știe că, dacă era așa, în această vară Felgueiras, Camora și Muniru erau vînduți și nu erau aduși alții. În ciuda părerii generale, niciun jucător nu a venit gratis (Obiora și Ogbu au fost cumpărați, iar pentru restul s-au plătit tot felul de comisioane). Nimic nu e pe gratis.

Pentru acei ”suporteri” care înjură pe site-uri, pot să spun că probabil nu merită această echipă cu bunele și relele ei! Suporterii adevărați nu vin la stadion numai atunci cînd nu este prea frig sau prea cald, cînd nu adie vîntul, nu plouă, nu ninge. Suporterii adevărații vin la stadion și atunci cînd echipa nu este pe primul loc! SUPORTERII ADEVĂRAȚI SUNT ACEIA CARE SUNT ÎN TRIBUNĂ CÎND ECHIPA E PE TEREN!

Suporterii noștri ar putea lua exemplul suporterilor ”U”-iști pentru care am toată admirația (desigur, exceptîndu-i pe aceia care mergeau la meci ca să se bată, deși ei au cam dispărut după cum am văzut în ultimul timp)! Dacă ne gîndim bine, ”U” trăiește încă datorită suporterilor săi. Sunt întotdeauna la meci, deși știu că echipa are șanse mai mari de 75% să piardă, indiferent dacă joacă acasă sau în deplasare…au suflet, putere și voință în ei! Se adună în oraș, organizează defilarea prin oraș spre stadion, purtînd cu mîndrie însemnele alb-negre pe fulare, tricouri sau la lunetele mașinilor lor! Mulți dintre ai noștri nu-și asumă apartenența de clubul de care pretind că aparțin și cu care țin, deși istoria veche și prezentul ar permite să fie mîndri de asta!

Desigur, trebuie să lucrăm pentru fidelizarea generațiilor viitoare, trebuie atrași la stadion copiii din școlile generale…vom lucra la asta, deși multor părinți le este încă frică să-și lase copiii pe stadion, pe baza multor ”legende” din trecut, care azi nu mai sunt de actualitate. Situația din Cluj este una liniștită și stabilă, orașul este unul civilizat, relația dintre suporterii ”U”-iști și CFR-iști s-a normalizat, deci așteptăm cît mai mulți copii cu bunicii și cu părinții lor la stadion! O să încercăm pe viitor și emiterea unor abonamente ”familiale”, cu care să vină la stadion toată familia, de la cel mai tînăr pînă la cel mai în vîrstă, pentru ca ziua de meci să fie ca o sărbătoare în familie!

12

În legătură cu demiterea lui Rednic, pot spune că noi, ca și club, am încercat să amînăm cît se poate de mult această decizie. În contract s-a stipulat o condiție, care dacă nu era îndeplinită puteam rezilia contractul unilateral, și anume dacă din trei partide nu se obțineau cel puțin șase puncte. Ori după primele două etape s-au obținut doar două, deci condiția nu mai avea cum să fie realizată. Dar noi am trecut peste asta și am mers mai departe. A urmat ceea ce s-a văzut, adică 4-0 la Vaslui. În minutul 80, l-am sunat pe Rednic, care se afla în tribună, fiind suspendat, și l-am rugat să nu atace jucătorii în presă. I-am spus că vom discuta situația a doua zi, situația fiind încă remediabilă. Și ce face Rednic a doua zi? Scoate din lot toți portughezii (inclusiv Felgueiras care nici n-a jucat la Vaslui), pe spaniolul Velayos și pe Stăncioiu. Ne întrebam: noi cu cine mai jucăm dacă pînă și Felgueiras e scos din lot? De fapt Rednic a pierdut complet controlul asupra vestiarului, jocul nu se lega deloc, plus că jucătorii erau revoltați că antrenorul considera că doar ei sunt de vină, el personal neconsiderînd că are vreo vină. Apoi a mai încercat un fel de puci în vestiar, în loc să discute cu noi, punînd jucătorii să voteze un nou căpitan. Și cine a ieșit ”noul căpitan”? Vechiul căpitan Cadu, cu doar două voturi împotrivă…Așa că hotărîrea de a pleca antrenorul a venit de la sine, fără nicio legătură cu Cadu așa cum a insinuat Rednic. Cadu a fost doar căpitanul echipei care a obținut doar două puncte în primele trei etape… Desigur, au fost foarte multe discuții pe site-urile CFR-iste și articole urîte-n presă care-l incriminau pe Cadu ca ”devorator de antrenori”.

Dar afirm cu mîna pe inimă că sunt doar legende. Cadu a fost o singură dată la mine pentru așa ceva: la schimbarea lui Dusan Uhrin și atunci ca și căpitan de echipă și reprezentant în principal al grupului de jucători români care au fost cei mai revoltați împotriva antrenorului (de care nici noi n-am fost mulțumiți, de exemplu afirma despre Pereira că n-are valoare și trebuie trimis la echipa a doua). Cadu este cel mai vechi jucător din actualul lot, am cîștigat împreună trofee, a marcat goluri decisive, este golgheterul echipei din ultimii 13 ani, este apreciat de coechipieri (votul o dovedește!). Iar în momentul cînd s-a afirmat că a fost la mine și l-am dat împreună afară pe Rednic eu mă aflam în Austria. După meciul cu Vaslui am vorbit personal doar cu Rednic, iar dintre jucători cu unul din cei noi, care mi-a spus că e revoltat după excluderea grupului de portughezi: ”Eu am venit la CFR ca să cîștig trofee și să joc în Champions League…puteam pleca în alte campionate din Europa, pe mai mulți bani, dar probabil n-aveam șansa să ajung în competițiile europene. Și ce văd acum? Sunt dați afară portughezii, ce se va întîmpla săptămîna viitoare? Urmează românii, iar după aceea jucătorii de culoare? Chiar nu se mai poate merge în acest fel mai departe!”. Ce puteam face după un asemenea discurs, după ce vedeam că echipa nu joacă absolut nimic? Să schimbăm antrenorul în speranța că se mai poate salva ceva! Deci repet: Cadu n-a avut nicio legătură cu această schimbare. Aceste hotărîri le luăm doar noi, eu și Iuliu Mureșan.

eugen-trica

O altă problemă despre care s-a vorbit mult este readucerea lui Eugen Trică la CFR. Un lucru este fără echivoc. Trică o să se întoarcă sigur la CFR, ca antrenor, și probabil o să și rămînă mult timp. Sper ca el să fie acel Ferguson din Gruia la care eu sper de mult timp…Am fost mulțumiți de munca lui la CFR și așteptăm să-și termine cursurile și să fie în posesia licenței PRO, pentru a putea antrena în prima divizie. El este un simbol al CFR-ului, este prietenul nostru și ne bizuim în modul cel mai serios pe el în viitorul nu prea îndepărtat. Recunosc că am avut de gînd să-l readucem chiar mai repede, în staff-ul lui Petre Grigoraș…L-am și întrebat pe noul antrenor dacă n-ar mai avea nevoie de un om, dar dînsul a preferat să rămînă numai Alin Minteuan, deoarece el cunoaște mai bine echipa. Avînd pe lîngă Alin și doi colaboratori mai vechi, nu ar mai fi avut ce să-i dea de făcut lui Eugen. Dar, repet, Eugen Trică o să revină sigur într-o zi la CFR Cluj!

În legătură cu prea desele schimbări de antrenori, pot spune doar atît. Personal am militat pentru rămînerea lor cît mai mult timp. Cei din club și cei din anturajul clubului propuneau o schimbare la echipă, cînd treaba nu mergea (și cum nu poți schimba 25 de jucători, logic, pleacă antrenorul), dar eu, în speranța că treaba se redresează, încercam să mai lungesc această perioadă…Așa a fost și cu Paulo Sergio, pe care l-am mai ținut o lună după ce colaboratorii mei au propus rezilierea contractului. Deci nu se poate spune că n-am avut răbdare. Iar faptul că afirm pînă în ultima clipă că antrenorul ”nu pleacă” este un lucru logic. Noi decidem schimbarea, dar aceasta nu se poate face pe loc. Cel mai bun exemplu este Rednic, la meciul cu Viitorul Constanța. Decizia a fost luată după excluderea jucătorilor portughezi, dar nu putea fi pusă imediat în practică deoarece aveam meci și nu putea fi adus noul antrenor pînă atunci. Ce era să facem? Să spunem că Rednic nu mai este antrenor, dar pregătește următorul meci? Desigur nu puteam, așa că l-am confirmat pe antrenor pentru acest meci și după aceea am luat măsurile de rigoare.

O altă poveste este preluarea echipei Ferencvaros Budapesta. Niciodată nu s-a pus problema și nici nu se va pune. Pentru mine, cuvîntul acasă se aplică doar pentru orașul Cluj-Napoca. Este orașul meu de suflet, unde cresc copiii mei. Această poveste a apărut în presa din Ungaria, o presă care nu diferă cu nimic de cea din România. Inventează și ei, probabil din lipsă de subiecte. Și de ce aș investi în Ungaria, într-un fotbal cu vizibilitate mult mai mică decît în România (uitați-vă cîte echipe s-au calificat în play-off-ul competițiilor europene). Nu aș investi nici într-o echipă din afara Clujului sau din străinătate. Poate că dacă economia ar fi de așa natură, aș cumpăra acțiuni la un club ca Bayern Munchen, unde într-o zi aș putea cîștiga ceva dividende. Dar singura echipă pentru mine este CFR. Desigur, am angajat firma KPMG pentru a căuta niște investitori care să aducă un aport substanțial de capital. Cu acest capital, eu m-aș angaja ca într-un interval de maxim patru ani CFR să ajungă cel puțin într-o semifinală de cupă europeană. Dar să fie clar, nu voi abandona niciodată clubul și echipa CFR! Toți suporterii să fie siguri de asta!”

Interviu realizat de Zoli Cantor

Sursa stiridesport.ro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s