Jorge Costa pe banca CFR-ului, unul dintre jucătorii talisman pentru Jose Mourinho!

Tehnicianul a antrenat ultima oară la Academica, de unde s-a retras în decembrie pentru a-şi salva căsnicia.

După refuzul lui Carlos Brito, clujenii s-au reorientat rapid spre un alt antrenor portughez. Este vorba de fostul simbol al lui Porto, Jorge Costa (39 de ani), cel care şi-a început cariera de antrenor în 2006, la Braga, în calitate de secund. În 2007, Costa a debutat ca principal la actuala finalistă din Europa League. Din 2008, tînărul tehnician a trecut la Olhanense, echipă pe care a reuşit s-o promoveze în prima ligă portugheză după 34 de ani. Ultima echipă pe care a pregătit-o Costa a fost Academica, de unde a demisionat în iarnă, cu anunţul că se retrage definitiv din fotbal.

De atunci au început să circule tot felul de zvonuri legate de Costa. Unul, pe site-ul de socializare Facebook, care anunţa moartea lui Costa, din cauza unei boli incurabile! “Sînt viu şi mai fericit ca oricînd. Îmi pare rău pentru cei care au fost şocaţi de această ştire, dar cu această ocazie am aflat că am o mulţime de prieteni. Foarte mulţi oameni au încercat să mă caute, au reacţionat într-un fel sau altul. Retragerea mea nu are legătură cu eventuale probleme de sănătate.

Pur şi simplu, am considerat că, după atîţia ani petrecuţi în fotbal, venise momentul să-mi petrec mai mult timp alături de soţia şi de copiii mei”, a explicat Costa, recent, într-un interviu acordat presei portugheze. Ca jucător, Costa a fost unul dintre cei mai buni fundaşi din istoria fotbalului portughez. A fost căpitanul lui Porto, în perioada Mourinho. Atunci, dragonii au cîştigat Cupa UEFA, Champions League şi Cupa Intercontinentală. Cel poreclit Animalul sau Tancul s-a retras din activitatea de fotbalist în 2006, de la Standard Liege (Belgia).

50 de selecţii are Costa în reprezentativa Portugaliei. Fundaşul a fost campion mondial la tineret în 1991
306 partide a adunat Costa în primul eşalon al fotbalului portughez

Palmares ca jucător
– a cîştigat 8 titluri de campion cu FC Porto
– a cîştigat 5 Cupe ale Portugaliei şi 7 Supercupe
– Costa şi-a trecut în CV cîştigarea a două trofee continentale: Cupa UEFA (2002-2003) şi UCL (2003-2004)

Dorit şi în iarnă
Clujenii au discutat cu Jorge Costa şi în iarnă, după ce Jaime Pacheco a refuzat oferta lui CFR pentru una mult mai avantajoasă din punct de vedere financiar, venită din China. Costa a declinat, motivînd că are nevoie de o pauză pentru cîteva luni. Două zile mai tîrziu, Costa îşi dădea demisia de la Academica. La gruparea din Coimbra, Costa a lucrat cu senegalezul Modou Sougou cel care se va alătura lotului clujenilor din această vară.

INBOX

Costa a semnat pe doi ani cu CFR Cluj! Vine cu un singur secund, Jaime Magalhaes

E clar, Jorge Costa va antrena CFR-ul pentru următoarele două sezoane. Costa revine în fotbal după o pauză de 6 luni, cauzată de probleme familiale.

Portughezul va aduce în România un singur colaborator. Este vorba de Jaime Magalhaes (48 de ani), fostul atacant al lui Porto. Ca şi Costa, şi Magalhaes are un palmares de invidiat, evoluînd 15 sezoane pentru gruparea dragonilor.

Magalhaes a participat şi la campionatul mondial din Mexic, 1986. Astfel Alin Minteuan va continua la Cluj, în calitate de secund, şi va face parte din echipa lui Costa. Se pare că şi preparatorul fizic Paulo Potocnik va fi păstrat în staff-ul portughezului, care a semnat pe doi ani după o ultimă discuţie cu directorul executiv Răzvan Zamfir.

Fostul fundaş a fost căpitan în mandatul lui Mou la Porto. Ca antrenor, lusitanul are o promovare cu Olhanense în prima ligă din Portugalia. Clujenii au bătut palma cu un alt antrenor, după refuzul lui Carlos Brito. Portughezul Jorge Costa (39 de ani) va prelua gruparea din Gruia la finalul stagiunii. Tehnicianul s-a aflat în discuţii cu CFR şi în iarnă, după ce a căzut pista Pacheco.

Un fotbalist de excepţie
Ca jucător, cel poreclit “Animalul” a adunat momente fantastice în cariera sa, cîştigînd Cupa UEFA şi Champions League, din postura de căpitan al lui Porto, sub comanda lui Mourinho. Feroviarii nu se mai pot folosi însă de calităţile sale de jucător, care l-au propulsat printre cei mai buni apărători din istoria fotbalului portughez. Ca antrenor, Costa e la început de drum. A debutat la Braga, în calitate de secund, iar cea mai mare performanţă a realizat-o la Olhanense, promovînd după 37 de ani în primul eşalon. Ultima dată, Costa a antrenat gruparea Academica, de unde a demisionat în iarnă, din cauza unor probleme personale.

Adună vestiarul în jurul lui
“Cine lucrează cu Jorge Costa nu-l va uita niciodată”. Aceasta e caracterizarea pe care i-au făcut-o foşti elevi lui Costa. “L-am iubit ca pe un tată. Era un antrenor extrem de implicat. Te făcea să joci şi pentru el, simţeai mereu că-i datorezi ceva”, a spus senegalezul Sougou, cel care a lucrat la Academica sub comanda lui Costa. Metodele fostului antrenor au strîns şi alte adeziuni. Recent, un jucător de la Olhanense, brazilianul Djalmir, i-a dedicat un gol. “Întoarce-te, campionule! Fotbalul are nevoie de tine” a fost mesajul jucătorului care a fost antrenat de Costa în perioada 2008-2010.

50 de selecţii a adunat Jorge Costa în reprezentativa Portugaliei. Costa a fost campion mondial la tineret în 1991

14 antrenori au lucrat la CFR Cluj din 2001, anul în care Paszkany a preluat gruparea din Gruia

Adeptul unui fotbal ofensiv
Deşi a evoluat ca apărător, Jorge Costa spune că îmbrăţişează ideile tactice ale unui fotbal ofensiv. “Trebuie să scoatem maximum de la orice partidă, dar e necesar să-i şi respectăm pe cei care plătesc bilete şi să promovăm un fotbal pozitiv. Contribuţia mea la asta? Vreau ca echipele la care antrenez să joace un fotbal bun şi să caute să marcheze cît mai mult”, a explicat Costa.

“Sînt viu şi sănătos”
Costa a demisionat în iarnă, de la Academica, cu anunţul că se retrage definitiv din fotbal. De atunci au început să circule tot felul de zvonuri legate de Costa. Unul, pe site-ul de socializare Facebook, care anunţa moartea sa, din cauza unei boli incurabile! “Sînt viu şi mai fericit ca oricînd. Îmi pare rău pentru cei care au fost şocaţi de această veste. Retragerea mea nu are legătură cu eventuale probleme de sănătate. Pur şi simplu, am considerat că, după atîţia ani petrecuţi în fotbal, venise momentul să-mi petrec mai mult timp alături de soţia şi de copiii mei”, a explicat Costa.

Maykon în pericol
Fundaşul stînga Maykon şi-a încheiat conturile cu Pacos Ferreira. Brazilianul a semnat un precontract cu CFR Cluj, dar ar putea alege, în ultimul moment, o altă destinaţie. Jucătorul de bandă a primit recent o propunere interesantă din Turcia. Iuliu Mureşan vrea să plece în Portugalia pentru o discuţie decisivă cu Maykon. “Încă nu am stabilit unde merg. Da, CFR Cluj e o posibilitate”, a spus ieri Maykon.

Palmaresul lui Magalhaes ca jucător

– o Cupă a Campionilor Europeni, 1986 / 1987

– o Cupă Intercontinentală, 1987 (Tokyo)

– o Supercupă a Europei (1987/1988)

– 6 titluri naţionale cu Porto, 4 Cupe, 8 Supercupe

Trio de la Guimaraes

Cotidianul A Bola susţine că vişiniii i-au acontat pe brazilienii de la Vitoria Guimareas Lionn (fundaş dreapta) şi Renan Garcia (mijlocaş central). Aceeaşi sursă lansează şi posibilitatea ca un alt jucător de la Vitoria să ajungă la CFR. Este vorba de Anderson Santana (25 de ani), care activează pe postul de fundaş stînga. Feroviarii vor face o ofertă pentru Santana numai dacă va pica transferul lui Maykon, pus în pericol de o ofertă apărută în ultimul moment din Turcia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s