Nimeni nu plînge după Traore

Clujenii au izbutit să obţină o sumă importantă pentru ivorianul care a reuşit performanţa de a se certa cu aproape toţi antrenorii cu care a lucrat.

Transferul lui Lacina Traore la Kuban Krasnodar, pentru 4 milioane de euro, a consemnat cea mai profitabilă afacere din istoria clubului CFR. Clujenii au forţat mutarea încă din iarnă din raţiuni care ţin atît de strategia financiară a clubului, dar şi de performanţele sportive ale ivorianului de 20 de ani.Vă prezint motivele pentru care feroviarii au acceptat oferta intempestivă a ruşilor, în locul unui transfer în vară, aşa cum au pretins mereu oficialii din Gruia.

1. Mai mulţi impresari, mai multă notorietate. Prestaţiile lui Lacina Traore n-au fost tocmai la înălţime în Champions League. “Trebuie exorcizat”, a clamat media din Peninsulă, după ce Traore a lovit bara, în două rînduri, pe Olimpico. Mai mulţi agenţi de jucători s-au ocupat însă de refacerea imaginii ivorianului. Numele său a apărut, conform agenţiilor de presă din Vest, pe agenda tuturor cluburilor mari din Europa, Anglia fiind destinaţia preferată a acestora. Cota lui Traore a fost menţinută artificial, în realitate, la club, neexistînd nici o ofertă scrisă pentru Traore, aşa cum a recunoscut chiar Paszkany în dese rînduri.

2. Contractul pe final. Angajamentul jucătorului expira în vara lui 2012, iar la finalul campionatului, pentru oficialii vişiniilor ar fi devenit o problemă extrem de delicată prelungirea lui. Zaragoza s-a lansat într-o cursă contracronometru pentru achiziţionarea lui Lacina, cu cîteva ore înainte de închiderea perioadei de transferuri în Vest. Afacerea a picat pentru că spaniolii n-au acceptat să plătească banii într-o singură tranşă. La doar o săptămînă, ruşii de la Kuban au cîştigat “licitaţia”. Paszkany n-a mai stat pe gînduri. În 2008, omul de afaceri a refuzat o ofertă de 4 milioane de euro de la Rubin Kazan pentru Culio. Doi ani mai tîrziu l-a vîndut pe o sumă de două ori mai mică.

3. Conflicte cu antrenorii. Talentat, dar capricios, aşa a fost descris atacantul african. Expunerea mediatică, statutul de vedetă la gruparea campioană şi de răsfăţat al patronului Paszkany nu l-au responsabilizat pe cel poreclit “Şuşu”. Dimpotrivă. Traore s-a certat cu toţi antrenorii săi din acest sezon. Cu Mandorlini a fost la un pas de o încăierare, după ce italianul şi-a permis să-l schimbe, iar autoritatea lui Sorin Cîrţu a fost spulberată după ce Lacina i-a spus, senin, că nu vrea să mai joace în a doua repriză cu FC Basel, fiindcă tehnicianul l-a criticat. Privit ca un obiectiv financiar, Mureşan şi Paszkany l-au graţiat de fiecare dată. Şi desele acte de indisciplină ale “numărului 9” i-au impins pe oficiali să accepte rapid oferta.

4. Golgeter pe credit. Traore e cel mai important marcator al clujenilor din acest sezon. Deşi obişnuia să înscrie după execuţii spectaculoase, ivorianul a tratat scandalos fazele simple. “La cum joacă nu o să-l transfere nimeni”, a răbufnit Minteuan, după amicalul cu Metalurg. În plus, jocul lui Traore a lăsat mai mereu de dorit din punctul de vedere al poziţionării în teren. Ivorianul a fost jucătorul surprins de cele mai multe ori în ofsaid după faza grupelor în UCL, de 13 ori în 463 de minute.

500.000 de euro pe an cîştigă Lacina Traore la Kuban Krasnodar, fără prime şi bonusuri de performanţă

Cred că echipa Kuban Krasnodar va fi doar o staţie în drumul lui Traore spre o echipă mare. În cel mult doi ani îl văd într-un campionat puternic, poate Anglia
Iuliu Mureşan

Mi-ar fi plăcut să rămînă pînă la vară, dar e greu să lucrezi cu oameni dezamăgiţi sau cu gîndul în altă parte. A fost ademenit cu un contract mult mai mare decît cel pe care-l avea la CFR
Arpad Paszkany

Sînt fericit că am reuşit să plec la Kuban. Acum vreau să mă pot concentra asupra amicalului «naţionalei» din Franţa, apoi voi putea să vorbesc mai multe despre noua mea destinaţie
Lacina Traore

CIFRELE LUI TRAORE ÎN TUR ÎN LIGA 1

Total minute jucate 861
Mingi jucate 302
Pase reuşite 104
Acţiuni utile 42
Recuperări ofensive 22/48
Mingi pierdute 193
Lovituri cu capul 50
Pase de gol 3/11
Şuturi pe poartă 16/37

Inamicul numărul 1 în Gruia
Traore a avut probleme cu fanii din Gruia la ultimul meci oficial disputat în tricoul vişiniilor. Atacantul le-a arătat semne obscene suporterilor de la peluză care l-au huiduit pentru ratările din meciul cu Roma. Lacina şi-a luat revanşa şi a marcat golul egalizator împotriva trupei lui Francesco Totti. A fost a doua reuşită a ivorianului în actuala ediţie a Champions League.

Bonus de un milion
CFR a încasat patru milioane de euro din transferul lui Traore şi a păstrat 10 la sută din drepturile federative ale internaţionalului de tineret al Coastei de Fildeş. Clujenii mai pot cîştiga din această afacere încă un milion de euro, la vară, cu condiţia ca echipa lui Dan Petrescu să se salveze de la retrogradare. Kuban va juca împotriva lui Rubin Kazan, pe 11 martie, în prima etapă a campionatului din Rusia.

FINAL / CFR Cluj – Lokomotiva Zagreb 2-1!

CFR Cluj a jucat penultimul meci amical din turneul de pregătire din Antalya. Elevii lui Alin Minteuan au jucat împotriva croaţilor de la Lokomotiv Zagreb, echipă ce a terminat pe locul 8 în ultima ediţie a campionatului croat. În acest sezon, formaţia ocupă locul 13 în clasament, cu 21 de puncte după 18 meciuri.

Echipa cu care a jucat Alin Minteuan: Nuno Claro – Panin, Cadu, Rada, Edimar – Kivuvu – Peralta Hora, De Zerbi, Nicoară – Batin

Advertisements

One thought on “Nimeni nu plînge după Traore

  1. Pingback: supravietuire 2012, noduri folositoare, noduri animate, pregatire 2012, noduri | 2012numaratoareainversa.ro/2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s