Plămînul stîng al Galatei

Culio a debutat la Galatasaray. Nu e o vedetă. Nu e vreo nebunie de-a lui Hagi. Nu e un transfer, ci un transplant. Galata a primit plămînul stîng al campioanei României.

Argentinianul Juan Emmanuel Culio a tras adînc aer în piept. Aştepta o provocare, la Cluj atinsese plafonul motivaţional. Nu mai avea nimic să demonstreze. CFR ar fi greşit, dacă i-ar fi tăiat din nou aripile. În urmă cu doi ani a plusat la suma oferită de Rubin Kazan şi ruşii n-au mai continuat negocierile. Culio şi-a revenit atunci greu din şoc. Un nou transfer eşuat l-ar fi măcinat puternic, ar fi generat o implozie în vestiar.

Hagi avea fundaţia, a pus prima cărămidă la construcţia unei echipe care să readucă zîmbetul pe noul stadion al Galatei. A luat un fost zidar, un tip simplu, care a purtat la Cluj tricoul cu numărul 19, pentru a-şi reaminti ce şansă uimitoare a avut să înceapă fotbalul la 19 ani şi să cîştige banii cu care să-şi întreţină familia. Uneori, istoria se repetă. CFR şi-a aranjat primele trofee în vitrina clubului chiar în sezonul în care argentinianul a descălecat la Cluj. Poate că mijlocaşul stînga va fi şi talismanul lui Hagi. Poate că se deschide sezonul de vînătoare pentru roş-galbenii din Istanbul.

Suporterii turci nu trebuie să aştepte numere de magie, goluri miraculoase. Vor vedea un alergător de cursă lungă, care face ambele faze, şi reuşeşte multe pase decisive. Insistent ca Hasan Şaş, Culio e genul de jucător care nu abandonează, care nu renunţă la luptă, caracteristici ce-l vor ajuta să se acomodeze rapid în campionatul din Turcia. Nu e un fotbalist perfect. Înscrie rar, e deseori individualist, nu ridică privirea din iarbă. Ultimul defect va fi uşor de corectat. La Istanbul e imposibil să joci cu capul în pămînt. Publicul cîntă prea frumos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s